Makeutusaineilla suolisto sekaisin

1127 Views 15 Liked
Jo yli 2000 vuotta sitten länsimaisen lääketieteen isä Hippokrates pisti merkille, että kaikki sairaudet lähtevät suolistosta. Tänä päivänä lukuisat tutkimukset ovat vahvistaneet sitä käsitettä, että suoliston kunto on terveyden kulmakivi. Kuitenkin lähes puolet suomalaisista kärsii erilaisista vatsa- ja suolisto-ongelmista. Ajoittainen närästys tai satunnaiset ruoansulatusvaivat eivät vielä välttämättä ole vakava huolenaihe, mutta muut kroonisemmat suolistosairaudet voivat aiheuttaa esimerkiksi häiriöitä ruoan imeytymisessä, vaikuttaen suoraan jaksamiseen ja elämänlaatuun. Sanotaankin, että olet sitä mitä syöt ja imeytät.

 

Yhdysvaltalaisen NIDDK:n (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases) mukaan ruoansulatusongelmat johtuvat pääosin bakteereista, parasiiteista, suoliston bakteerikannan heikkenemisestä, ruoansulatustaudeista sekä huonosta ruokavaliosta. Länsimaissa vallitseva yleinen elämäntyyli, johon kuuluu prosessoitu ravinto, tiheä antibioottien käyttö sekä epäsäännöllinen ruokailu ja napostelu, asettavat yhä enenevin määrin haasteita vatsan terveelle toiminnalle.

 

Miten voimme siis paremmin huolehtia vatsan, ja siten koko terveydemme hyvinvoinnista?

 

Elimist√∂n soluista vain 10 % on l√§ht√∂isin ihmisest√§; loput 90 % koostuu elimist√∂ss√§ el√§vist√§ bakteereista, sienist√§ ja mikro-organismien soluista. Suolistossa el√§√§ arviolta noin 500‚Äď1000 eri bakteerilajia, ja ne painavat yhteens√§ noin puolitoista kiloa. Yleisimm√§t ovat Bacteroides, Clostridium, Fusobacterium, Bifidobacterium ja Lactobacillus. N√§m√§ niin kutsutut hyv√§t bakteerit ovat ensiarvoisen t√§rkeit√§ vastustuskyvyn kannalta, mutta niiden tasapaino on jatkuvasti uhattuna.¬†On muun muassa todettu, ett√§ pelk√§st√§√§n yksi antibioottikuuri tuhoaa¬†per√§ti 30 prosenttia koko suoliston bakteerifloorasta ja voi sotkea suoliston bakteeritasapainon jopa kahdeksi vuodeksi. Antibioottien ohella my√∂s ruokavaliolla on tietysti v√§li√§: tietyt ruoat ja ainesosat, kuten sokeri, makeiset, leivonnaiset, alkoholi ja maitotuotteet ruokkivat elimist√∂n haitallisia bakteereita sek√§ edesauttavat luomaan suolistoloisille suotuisaa ymp√§rist√∂√§ miss√§ muhia. Ratkaisu¬†l√∂ytyy terveen bakteeritasapainon yll√§pit√§misest√§ sek√§ puhtaasta ja suolistoa helliv√§st√§ ruokavaliosta.

  

                                                                            

 

Makeutusaineet elimistössä

 

Sokeri on kehon toiminnalle v√§ltt√§m√§t√∂nt√§, sill√§ muun muassa aivot tarvitsevat glukoosia toimiakseen. Siit√§ huolimatta sokerilla on ollut jo pitk√§√§n paha maine ‚ÄĒ kaikkihan tiet√§v√§t, ett√§ liiallisesti k√§ytettyn√§ se voi vahingoittaa hampaita, varastoitua rasvaksi sek√§ koukuttaa. Keinotekoiset makeutusaineet poistivat ainakin osittain nuo ongelmat: kevytlimua pystyi nyt juomaan paremmalla omalla tunnolla, koska makeutusaineet pitiv√§t huolen siit√§ ettei niist√§ kerry kaloreita tai reiki√§ suuhun.

 

Ensimm√§inen keinotekoinen makeutusaine l√∂ydettiin jo niinkin kauan sitten kuin vuonna 1879 kun tutkijat¬†Ira Remsen¬†ja¬†Constantin Fahlberg¬†vahingossa totesivat sakariinin makeuden sy√∂ty√§√§n huonosti pestyill√§ k√§sill√§. Vuosia my√∂hemmin vuonna 1901 sakariinista tuli Monsanton ensimm√§inen tuote. Nyky√§√§n EU:n hyv√§ksymi√§ keinotekoisia makeutusaineita l√∂ytyy per√§ti 18 kappaletta, ja niiden k√§ytt√∂ ulottuu jogurteista v√§h√§kalorisiin virvoikkeisiin sek√§ lis√§ravinteisiin. Ehk√§ olet joskus huomannut pakkauksen kyljess√§ lis√§ainemerkinn√§t E951, E954 tai E955. N√§m√§ tunnetaan arkikieless√§ paremmin¬†aspartaamina,¬†sakariinina¬†ja¬†sukraloosina. Makeutusaineet eiv√§t imeydy elimist√∂√∂n eik√§ sis√§ll√§ energiaa, mutta ne ovat silti tavallista sokeria moninsatakertaisesti makeampia; esimerkiksi sukraloosi¬†on noin 500‚Äď600 kertaa makeampaa kuin taloussokeri.

 

Nopealla vilkaisulla voisi luulla, että makeutusaineet ovat oiva ratkaisu jokaiselle: herkuttelusta ei ole tarpeen luopua, mutta tyhjille hiilihydraateille voidaan viimein heittää hyvästit! Etenkin diabeteksen tai ylipainon kanssa kamppaileville makeutusaineet tuntuivat tarjoavan varteenotettavan vaihtoehdon.

 

Koska makeutusaineet ovat olleet käytössä jo melko pitkään (aspartaami tuli kuluttajien käyttöön vuonna 1974 ja sukraloosi vuonna 1991), on niiden turvallisuudesta sekä pitkäaikaisvaikutuksista tehty jonkin verran tutkimuksia. Jotkut tutkimukset ovat vahvasti sitä mieltä, että pienissä määrissä makeutusaineet ovat ihmiselle vaarattomia. Mutta monet muut tutkimukset ovat kuitenkin paljastaneet liudan eri terveysriskejä. Sakkariinin käytön on esimerkiksi todettu lisäävän riskiä sairastua virtsarakko syöpään, ja aspartaamilla on huomattu olevan hermostoon sekä serotoniinitasoihin vaikutus, altistaen masennukseen. (1, 2) Myös sukraloosin on huomattu aiheuttavan ikäviä sivuoireita kuten turvotusta, ripulia ja pahoinvointia. Tämä johtuu siitä, että sukraalosin päätyessä suolistobakteerien sekaan syntyy elimistössä typpikaasua. Viimeisimpänä vuonna 2015 tehdyssä israelilaisessa tutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että keinotekoisia makeutusaineita syöneiden ihmisten elimistön bakteeristo oli erilainen kuin heillä, jotka eivät makeutusaineita käyttäneet. (3) Tätä väittämää komppaa myös professori ja Maailman terveysjärjestön (WHO) neuvonantaja Juhana E. Idänpään-Heikkilä, joka Helsingin Sanomien pääkirjoituksessaan lisäksi painottaa, että makeutusaineet voivat päinvastaisesti jopa aiheuttaa painonnousua:

 

‚ÄúTuoreiden tutkimusten mukaan aineet etenev√§t l√§hes muuttumattomina ihmisen mahasuolikanavassa ja elimist√∂n ruoansulatuksessa. Ne kuitenkin muokkaavat matkallaan suoliston mikrobikasvustoa, mink√§ seurauksena bakteeriston rakenne herkistyy tavanomaisille sokereille. Laihduttaminen k√§ytt√§m√§ll√§ mittavia m√§√§ri√§ keinotekoisia makeutusaineita ja v√§ltt√§m√§ll√§ sokeria johtaa silloin painon nousuun.‚ÄĚ (4)

 

Viimeisimmät tutkimustulokset ovat siis merkittävä, sillä kuten aiemmin totesimme suolistobakteereilla on ensiarvoisen tärkeä asema koko terveytemme kannalta. 

 

Mitä tämä tieto tarkoittaa sitten urheilijoiden ja heidän käyttämien lisäravinteiden kannalta?

 

Vanhemmat lukijat varmasti muistavat kuinka vielä joitakin vuosia sitten lisäravinnetarjonta oli huomattavasti suppeampi. Hera ja malto sekoitettiin sheikkerissä keskenään, joukkoon lisättiin vähän kaakaojauhetta maun vuoksi, jonka jälkeen toivottiin ettei juoma tule samaa kautta ylös mistä se meni alas. Nykyään lisäravinteissa on väri-, makeutus- ja säilytysaineita enemmän kuin mitä pysyä perässä, ja valtaosa niistä on keinotekoisia.

 

Katsoppa vertailun vuoksi mitä makeutusaineita kotoa löytyvästä palautusjuomastasi tai proteiinistasi löytyy. Voi olla, että pakkausselosteessa ei edes lue makeutusaineiden määriä. Mistä sitten tietää kuinka paljon lisäravinteessa on vaikkapa sukraloosia? Yhtenä nyrkkisääntönä voidaan pitää makua.

Mitä korkeampi laatuinen lisäravinne niin sitä vähemmän tarvitsee käyttää makeutusaineita. Korkealaatusissa lisäravinteissa jopa olla jopa 90% vähemmän makeutusaineita. Teennäisen makealta tai teolliselta maistuva tuote sisältää todennäköisesti liian paljon makeutusaineita, sillä niiden ainoa toiminta on peittää pahaa makua pois.

 

Vatsan saaminen takaisin tasapainoon

 

Jotta suolisto voi toimia optimaalisesti on ensiarvoisen tärkeää välttää valmisteita, jotka heikentävät vatsan tervettä bakteerikantaa. Ruoansulatuksen kanssa kamppailevien kannattaa harkita hetkeksi taukoa kaikista lisäaineellisista tuotteista sillä aikaa kun elimistösi palauu takaisin normaalitilaan. Kaikki teolliset makeutusaineet kannattaa poistaa ruokavaliosta ja korvata ne mielummin luonnollisilla makeutusaineilla kuten hunajalla tai stevialla. Ruokavalioon olisi hyvä lisätä enemmän hitaasti imeytyviä kuituja, kuten kokojyväsiemeniä, linssejä, papuja, quinoaa, tattaria, hirssiä, amaranttia, kauraa ja parsaa; ne nostattavat tehokkaasti luonnollista bakteerikantaa toimimalla prebiootteina eli suolistomikrobien ruokana. Lisäksi käyttöön tulisi ottaa vahva ja monipuolinen maitohappobakteerivalmiste vatsan bakteeritasapainon ylläpitämiseksi. Kun suolisto saadaan taas toimimaan, voidaan lisäravinteita vähitellen lisätä käyttöön, kuitenkin pistäen aina merkille mitkä sopii juuri sinun elimistöllesi ja mitkä ei.


                            

           

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille! 

                                                        

1.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8373935

2.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC548217/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4615743/

4. https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000002772089.html